fredag 21 november 2008

Pinocchiotårta


Sätt ugnen på 175 grader,
samma för varmuftsugn.
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse (35 g) mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde


Smörj ett bakplåtspapper väl och
lägg det i en långpanna, 30*40 cm
Rör ner socker poröst.Tillsätt
äggulorna, en i taget och rör en stund
mellan varven.
Blanda mjölet med bakpulvret.
Rör ner detta och mjölken.
Bred ut smeten.Vispa vitorna till hårt skum,
vänd ner sockret och vispa ytterligare
några minuter.
Bred marängen lite ojämnt över
smeten i formen.
Strö på mandelspån.
Grädda bottnen i mitten eller
nedre delen av ugnen tills
marängen fått färg och
sockerkakan är torr, ca 20 min.
Låt kakan svalna något.
Lossa den från papperet och
dela den mitt itu på längden
eller tvären, beroende på vilken
form som önskas.
Vispa grädden och bred den på den ena
botten med marängsidan uppåt.
Lägg den andra botten ovanpå
med marängsidan uppt.
Skär tårtan med vass kniv
i lagom stora bitar.